donderdag 28 februari 2013

Holland en molens

Nu eens wat anders dan een lapje en een draadje voor een keer.
Wij hebben een zoon die gek is van hout, bouwrestauratie en...molens. Wat een geluk dat hij in de Zaanstreek is geboren. In Zaandijk zit nog een heuse molenmakerij. Hij heeft daar voor zijn opleiding met veel plezier twee keer 10 weken stage gelopen. Vanaf 1 maart kan hij er voor 4 maanden gaan werken. daar wordt nu al naar uitgekeken. Aangezien hij met zijn stage een aantal zeer mooie molenfoto´s heeft gemaakt, die ik erg waardeer. Wilde ik deze eens op mijn blog plaatsen.
Hier drie van de acht molens die op de Zaanse schans staan.
V.l.n.r. De Zoeker, De Kat en de Gekroonde Poelenburg.


Mijn zoon stond aan de overkant van de rivier De Zaan op het molenkruis van de molen op bovenstaande foto.  De Bleeke Dood in Zaandijk.
Deze molen heeft laatst "mooi gestaan". De molen wordt dan in vreugdestand gezet. In dit geval was dat voor de molenaar die 50 jaar getrouwd was. Dit mooi zetten gebeurt alleen bij bijzondere gebeurtenissen die betrekking hebben op de molenaar of de streek.

Dit was het resultaat voor de molenaar en zijn vrouw.
Dit mooi zetten is bijna een dag werk voor 2 man.

Dit was dan eens een oer Hollands blogje.
Tot de volgende keer.
Jacqueline


3 opmerkingen:

  1. Je zoon heeft een heel mooie opleiding gekozen en met zoveel liefde voor het vak zal hij meer dan gelukkig zijn dat hij per maart aan de slag kan precies daar waar hij het liefste is.
    Dank jullie wel voor de mooie foto's en de uitleg bij de versierde molen, een traditie om in ere te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat fijn voor hem, daar gaat hij een heerlijke tijd hebben!

      Verwijderen
  2. Leuke foto's en geweldig voor je zoon dat hij zo'n mooie stage mag doen. Ook in Schiedam zijn ze aardig bezig met de molens te restaureren. Leuk de gebruiken van de wieken standen en in dit geval de 'aankleding'

    BeantwoordenVerwijderen